Vad är information?

När vet man något? Frågan låter luddig, men den är faktiskt väldigt viktig att ställa sig själv ibland. Att veta är att ha kunskap. Att ha kunskap är en förutsättning för att kunna hantera alla situationer man ständigt hamnar i. Men hur ska man kunna veta att det man vet faktiskt är sant?

Min pappa brukar ofta använda sig av frågeställningen; "Blir en lögn mer sann bara för att fler tror på den?" Om man ser tillbaka historiskt sett har denna frågesättning stämt, det var länge en sanning att jorden var platt och stod i centrum i universum. 

Vårt sätt att ta till oss information och lära oss har också ändrats under historien. Idag lär vi oss att ifrågasätta saker i skolan, vi lär oss att inte bara svälja fakta som vi får utan faktiskt ifrågasätta det som sägs till oss. Vi lär oss att tänka själva och analysera. Frågar du din mormor skulle hon troligen inte förklara sin egen skolgång med samma ord, hon skulle förmodligen ha fått ett rapp med pekpinnen om hon ifrågasatte sin magister.

Så hur vet vi då att den information vi får är sann? Det finns ju tusentals olika sätt att bli informerad och i många fall ifrågasätter vi de källor som ger oss informationen. Berättar en vän en spökhistoria eller läser du om jordens undergång på någon fanatisk hemsida ifrågasätter du dennna information nästan automatiskt och forutsätter inte att detta är en sanning. Men ifrågasätter vi alla informationskällor?

Ifrågasätter vi nyheter i TV, radio och i tidningar? Förutsätter vi inte att dessa medier ska ge oss fakta, sanningar om det som sker ute i samhället och i världen? Dessa medier ska väl rapportera det som händer utan att förvränga ändra eller ta bort något, de är väl våra ögon och öron ute i världen? Om man räknar med att man är halvt döv och rejält synskadad kan man väl påstå detta. Objektivitet är en total omöjlighet, något som man ska vara väl medveten om när man läser och ser nyheter. Alla nyheter är utvalda av en anledning, presentera på ett visst sätt, framtagna av personer som alla tycker och känner och ser saker på sitt personliga sätt. Efter att nyheten är skapad av alla dessa kriterier ska den bli godkänd av de som ska publicera den, något som kräver att nyheten har relevans för läsarna och i stor mån också passar in i den agenda som finns på Tv-kanalen eller på tidningen. 

Media kan påverka vår syn på olika händelser inte minst vår syn på krig. Idag läser jag kursen media och krig på högskolan i Malmö. Vi fick idag se en film av Brian De Palma, Reducted, som är baserad på en sann händelse. Den handlar om amerikanska soldater vid en checkpoint i krigets Irak, vi har även sett filmen Outfoxed, som handlar om den amerikanska nyhetskanalen Fox News och deras slogan "fair and balanced" och hur deras nyheter styrs av ägaren Murdocks personliga agenda.

jag skulle vilja uppmuntra till att se dessa filmer och att tänka efter varifrån du har fått reda på det du vet. Självklart ska du inte svälja budskapet i dessa filmer med hull och hår heller men de är en tankeväckare. Ifrågasätt alltid källan. Vem säger detta, vilket syfte kan de ha med att säga detta, vad säger andra källor om detta?

 En lögn blir, som min pappa altid sagt, inte mer sann bara för att fler tror på den.

Brian de Palmas verklighetsbaserade krigsfilm om amerikanska soldater i Irak
bild: (http://www.lovefilm.com/lovefilm/images/products/3/99113-large.jpg)


IFRÅGASÄTT: KÄLLAN TILL INFORMATIONEN


RSS 2.0