HAN är kungen, HON är hora och ljuger

Såg på uppdrag granskning i onsdags (24/3). Programmet handlade om en tjej som blivit våldtagen på en skoltoalett och trots att killen erkännt och blivit dömd för våldtäcken ställer sig samhället på hans sida och påstår att tjejen ljuger. Diskussionen om progarmet har fortsatt i media och väckt stort intresse och ilska hos människor, hur kan ett samhälle så helt vända ryggen mot en ung tjej som blivit utsatt och utan tvivel hylla en våldtäcktsman? 

Hela senariot är befängt och jag kände hur någon tog mig tillbaka hundratals år i historien och att jag fick bevittna en häxjakt. Iställer handlar det om nutid och en våldtagen 14årig tjej. 

Det som gör mig mest upprörd under programmet är de samtal som man får höra mellan reporten och ett antal vuxna personer i byn. Hur de berättar om olika verioner som de kokat ihop och hur de beskriver alla de löngner som tjejen berättat och hur det egentligen är hon som är kär i killen och endast ljuger som hämd för att han inte besvarar hennes känslor. Krösamajor och skvallerkärringar är va de framställer sig själva som! Varför föra något som man inte vet är sant vidare som kan så allvarligt forstöra två unga människors liv? Pojken borde bara fått vård och terapi och tanterna på byn borde ha hittant något annat att svallra om och tjejens kompisar borde stöttat henne när hon behövde det som mest. Men så var inte verkligheten. Alla svek, alla snackade och alla visste att hon ljög... Något som i sig endast var en lögn, för hon ljög inte.    

Sexualbrott försätter fortfarande offret i sådan skam och blir beskyllt på ett sådant sätt att man kan igen fråga sig om det inte är 1700-tal vi befinner oss i och hor det är frågan om. 2010 mina damer och herrar och det har fortfarande inte hänt någonting! "Maria blev stenad för drop och riddaren blev firad varje år", historien upprepar sig åter igen. Frågan är när vi ska lära oss att sätta större värde på människor och att detta värdet är likt för kvinnor och män.

Detta är inte ett ensamt fall, det är (enligt diskussionerna i programmet efter insläget) vanligt att skulden läggs på offret. Oftet blir inte betrott efter som att förövaren inte faller in under våra steriotypa uppfattningar om hur en våldtäcksman ska vara. En våldtäcks kan inte vara en ung, snygg och trevlig. Säger egentligen vem?  

IFRÅGASÄTTER: PATRIARKATET OCH ATT NORMEN ÄR ATT TAR MANNENS PARTI  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0